8 sfaturi pentru o viata sanatoasa

8 sfaturi pentru o viata sanatoasa

Obezitatea, sedentarismul, stressul, alimentatia isi cumuleaza in timp efectul si vor avea impact in special asupra aparatului cardiovascular. Stilul de viata este foarte important pentru a va bucura de o sanatate buna. Multe dintre “placerile” noastre ne pot influenta sanatatea si in final ajungem sa ne para rau!

Va prezint mai jos cateva recomandari utile pentru o viata sanatoasa:

Controlati-va greutatea. Kilogramele in plus nu constituie un avantaj in nici o situatie. Chiar si cateva kilograme in plus pot influenta tensiunea arteriala. Ar fi bine sa scadeti greutatea cu 250-300 de grame pe saptamana, ceea ce inseamna o scadere cu cca 2000 de calorii pe saptamana. Puteti reduce cantitatea de grasimi, de sucuri carbo-gazoase si sa faceti mai multa miscare. Nu este bine sa alternati perioade in care va supraalimentati su perioade de cura de slabire. Cumpatarea poate fi cuvantul de ordine.

Faceti miscare. Activitatea fizica va ajuta atat la scaderea sau mentinerea greutatii cat si la o tonifiere a intregului organism. Scade tensiuena arteriala si previne reiscul unui accident cardiac. In cazul unor afectiuni cardiace mai serioase este bine sa consultati medicul de familie inainte de a incepe un program de exercitii fizice.

Renuntati la fumat. Fumatul creste in mod semnificativ riscul de a dezvolta afectiuni cardiace sau pulmonare. Este bine sa renuntati la acest obicei. La ora actuala medicul de familie va poate ajuta recomandandu-va tratamente de substitutie.

Reduceti consumul de sare. Alimentele, in general, au un continut de sare suficient de mare, sau este adaugata in momentul prepararii. Nu foloseste la nimic adaugarea suplimentara de sare in timpul mesei. Pacientii hipertensivi, in mod special, ar trebui sa nu consume mai mult de 2,4 grame pe zi, cantitate care include sarea din alimente!

Reduceti consumul de cafea. In general, consumul mare de cafea, ceai negru sau alte b[uturi ce contin cofeina nu este util sanatatii.  2 cafele pe zi ar trebui sa fie suficiente unei persoane care nu prezinta afectiuni importante.

Limitati consumul de alcool. Consumul cronic de alcool , chhiar si in cantitati moderate poate provoca sau agrava diverse afectiuni hepatice, cardiace etc. In plus, aportul caloric mare adus de alcool (70-100 de calorii) favorizeaza obezitatea.  La hipertensivi, alcoolul poate produce cresterea tensiunii arteriale. Recomandarea este de a limita consumul la maxim 30 ml pe zi.

Odihna suficienta. Odihna ajuta la recuperarea intregului organism. Somnul insuficient sau neodihnitor va poate influenta serios starea de sanatate. De asemenea, sunt utile terapiile de relaxare precum managementul stresului, gimnastica, yoga, acupunctura, terapia cognitiva va pot fi de folos.

Si nu uitati – cel putin o data pe an este recomandat sa va vizitati medicul de familie. Cu varsta, daca apar bolile cronice, este bine sa aveti o relatie cat mai buna si stransa cu medicul dumneavoastra de familie, sa discutati despre toate aspectele sanatatii si sa incercati sa ajungeti la o stare cat mai apropiata de normal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *